O nas


GOSTILNA VOVKO – od leta 1977

 

Na vrhu klanca na Ratežu, na križišču, kjer se od glavne ceste, ki drži od Novega mesta na Šentjernej, odcepi na eni strani cesta za Brusnice in Gabrje, na drugi pa za Gumberk in Otočec, je bila še pred dobrimi štiridesetimi leti velika mlaka, v kateri so kmetje napajali živino. Ribničan se je vračal z dolge poti, na kateri je od vasi do vasi prodajal suho robo, še več pa je je zamenjal za žito in ga sedaj v vrečah peljal domov. Ustavil je ob mlaki in šel čez cesto k Vovkotovim, ki so imeli pušenšank, na pijačo in pomoževat z Vovkotovim Janezom. Žejen konj je potegnil voz v mlako, kjer se je v blatu prevrnil. Prav na mestu, kjer se je žito napojilo vode iz rateške mlake, danes stoji gostilna Vovko.

 

Nasproti Vovkotove domačije sta jo leta 1977 zgradila Marina in Anton Vovko. Sprejela sta prve goste, Marina je skrbela za kuho, Anton pa za strežbo. Marina je svoje predhodne gostinske izkušnje nabirala v Portorožu, Ljubljani in nazadnje na Otočcu ob Krki, kjer je tudi spoznala svojega bodočega moža Antona. Tam sta se pod takratnim vodstvom Jožeta Lampreta prekalila v odlična gostinca. Kmalu sta se odločila, da je pravi čas, da stopita na samostojno gostinsko pot. Dober glas se je naglo širil naokoli in gostilna je dokaj hitro pridobila dobro ime. Leta 1996 Vovkotovi svojo ponudbo obogatijo še s prenočišči. Leta 2009 gostilno uradno prevzame mlajši rod, sin Rok z ženo Manco. Marini in Antonu je načrte za pokoj prekrižala bolezen, ki je bila močnejša od njiju. Njun duh je med gosti prisoten tudi danes.

 

Danes je Vovkotova hiša po zaslugi ustanoviteljev Marine in Antona, kakor tudi naslednikov, prepoznavno ime med gurmani, tako na Dolenjskem, Sloveniji, kakor izven meja. Mladi gospodar Rok Vovko in žena Manca skrbita, da vse poteka tako, da se gostje zadovoljni vračajo. Z ustaljeno ekipo nadgrajujeta ponudbo, pri tem je vodilo kakovost ponudbe in zadovoljstvo gosta. Tudi danes imajo v gostilni pri šanku svoj prostor domačini, ki s svojim druženjem in občasnim ubranim ljudskim petjem dajejo prijeten utrip gostilni na vasi. Ne čudite pa se, če boste ob sosednji mizi zagledali lokalnega podjetnika, ki s katarskim šejkom ali pa z ruskim poslovnežem ob cvičku in pečeni telečji krači sklepa posel. Pri nas smo veseli vseh dobromislečih ljudi, ki cenijo jedi z dušo, iskrena vina in prijazno besedo. Pa naj bo to vaški posebnež, naključno mimoidoči popotnik ali pa znan televizijski obraz.

 

Gostilna, gostiti, gost, gostilničar, gostoljubje… Gostilna za nas ni le lepa beseda, ampak je enostavno naš način življenja.

 


MNENJA GASTRO KRITIKOV
 • “Ena najbolj simpatičnih gostiln v Sloveniji!”
  Tomaž Sršen, Dolcevita
 • “Vovko je domača družinska gostilna, kakršne bi po slovenskem podeželju morali posejati kot bencinske črpalke ob avtocestah. Vsaj vsakih sto kilometrov”
  Uroš Mencinger, Nedelo
 • “Nasploh pri Vovkovih hvalimo v razvoj dobaviteljske verige vložen trud, saj je skorajda ni reči, za katero ne bi natančno vedeli, pri kom – in zakaj – jo nabavljajo, seznam sodelujočih pri- in predelovalcev pa je zapisan tudi na zadnji strani jedilnega lista.”
  Boštjan Napotnik, Mladina
 • V predmestju Novega mesta je gostilna, ki po eni strani ponuja preprosto in poceni kuhinjo, hkrati pa ima kreativne sodobne menije z lokalnimi sestavinami. Napredek, ki so ga storili v zadnjem obdobju, je več kot očiten!
  Miha First, Siol